Ligfietsen

Recumbent bikes ook wel ligfietsen genoemd zijn een populaire keuze voor een workout die je zittend kan uitvoeren en zijn ideaal voor revalidatie. De comfortabele stoel en rugsteun ontlast je bovenlichaam zodat je de volledige focus kan leggen op het trainen van het onderlichaam.

Wat zijn de voordelen van een ligfiets?

‘Recumbent’ betekent ‘achterover leunend’ en dat is precies wat je op een recumbent (ligfiets) bike doet. Door zittend te trainen ontlast je het bovenlichaam. Een workout op een recumbent bike versterkt de spieren in vooral het onderlichaam maar heeft een positieve invloed op het hele lichaam. Door het fietsen moet je hart harder werken om het bloed door het lichaam te pompen, waarbij het meer bloed pomp in minder slagen per minuut. Dat heeft een gunstig effect op de bloeddruk, je uithoudingsvermogen en je algehele fitheid.

Door de positie waarin je zit kan je tijdens het trainen een boek lezen, werken op een tablet of zelfs televisie kijken. Deze afleiding maakt vaak dat je langer op de fiets traint dan wanneer je de focus voortdurend op de training legt.

Is een recumbent bike goed voor revalidatie?

Door de steun die een recumbent bike geeft is dit een apparaat bij uitstek voor revalidatie en mensen met rugklachten. Ook heeft het trainen een minder grote impact op de gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen, door de steun die het lichaam heeft. Ten slotte kan je trainen op elk gewenst niveau en training in een rustig tempo opbouwen.