Een fietshelm kopen?

Een fietshelm is in veel landen voor al je fietsritten verplicht en daarmee dus een essentieel onderdeel van je fietsoutfit. In Nederland is de fiets helm nog niet verplicht maar wordt zeker aanbevolen.
In ons assortiment vind je keuze uit helmen voor iedere rit, van de racefiets of mountainbike tot aan de stadsfiets, e-bike of zelf voor de kleinste op de kinderfiets. Enjoy & Meerens heeft een ruime collectie fietshelmen in het assortiment. Bent u opzoek naar een fietshelm dames, fietshelm heren of fietshelm baby, wij beschikken over de juiste kennis om u veilig op pad te laten gaan.

Welke fietser draagt een helm?

Een fietshelm is hét kledingstuk dat je fietsrit veilig maakt en zorgt voor bescherming. Zonder helm kan je bij een val (ernstig) letsel oplopen aan je hersenen en schedel zelfs al fiets je slechts 25 kilometer per uur. Om dit te voorkomen draag je een helm die bij een crash de energie op je hoofd kan absorberen. Mede daarom moet je altijd na een val je fietshelm vervangen. Want niet in alle gevallen zie je dat de helm zijn werk heeft gedaan. De helm is dan op het oog nog heel terwijl deze aan de binnenzijde wel degelijk beschadigd is en dus niet meer zo goed beschermt bij een volgende val.

Is MIPS extra veilig?

Een fietshelm is op zichzelf al veilig natuurlijk, maar door middel van de MIPS technologie kunnen helmen nog net een stukje veiliger worden gemaakt. MIPS staat voor Multi-Directional Impact Protection System. In normale mensentaal houdt dit in dat de binnenkant van de helm (waarin de MIPS verwerkt zit) bij een val los van de schaal van de helm kan bewegen. Omdat geen enkele fietser met zijn of haar hoofd in een rechte lijn naar beneden valt kan de helm zich hierdoor aanpassen aan de valhoek. De binnenkant van de helm beweegt namelijk met je hoofd mee, terwijl de buitenkant van de helm de impact absorbeert. De kans op letsel is daarmee een stuk kleiner wanneer je een helm met MIPS gebruikt. Fietshelm dames of een fietshelm heren nodig? de Dune MIPS is onze best verkochte fietshelm voor de e-bike.

Wanneer draag je een fietshelm?

Zoals gezegd is het dragen van een fietshelmen in veel landen verplicht zodra je op de fiets stapt. In alle gevallen raden wij dit ook zeker aan, welk type fiets je ook rijd. Om je veiligheid te bieden moeten helmen voldoen aan de Europese, Amerikaanse of Australische veiligheidsnormen en ze worden zodoende ook uitvoerig getest. Voor de speed pedelec helmen gelden zelfs nog strengere eisen. Dit alles om ervoor te zorgen dat jij veilig op pad kan en ook de jongste fietser beschermt is. 

Fietshelm voor elektrische fiets verplicht?

Op dit moment juli 2022 is een fietshelm voor de elektrische fiets nog niet verplicht. Wel wordt er in de media steeds vaker gesproken over het belang van het dragen van een fietshelm. Wij zien bij Enjoy & Meerens dat de vraag naar fietshelmen ook steeds meer toeneemt en zijn blij dat onze klanten zelf de verantwoordelijkheid nemen om een helm te dragen.

Welke type helmen zijn er?

Voor ieder type fietser hebben we een andere helm in ons assortiment. Racefietshelmen zijn licht in gewicht en geven een goede ventilatie zodat je onder alle omstandigheden je hoofd koel kan houden. Iets wat je zeker ook moet doen tijdens een tijdrit, waarvoor onze Aero helmen geschikt zijn. De mountainbike helmen bedekken je hoofd net wat meer aan de zijkant en zijn voorzien van een vizier voor extra bescherming. Onze e-bike en speed pedelec helmen zijn ontworpen om ook op hogere snelheden je veiligheid te garanderen. En de kinderhelmen zijn er voor de kleinste, want als je kind veilig is ben je zelf gerust.

Tot slot

Twijfelt u nog aan een fietshelm, laat u dan goed adviseren bij ons in de winkel. Een fietshelm voor dames of een fietshelm voor heren is zeker niet meer raar. We zullen er met zijn allen aan moeten wennen, maar hoe meer mensen hem dragen, hoe normaler wij het met zijn allen vinden. En laten we eerlijk zijn, veiligheid moet altijd boven uiterlijk staan.

Bekijk ons assortiment fietsenhelmen.

Onze leverancier van fietshelmen