Bosch ABS e-bike
ABS de zorgeloze fietser
Zorgelozer fietsen

Het Bosch eBike ABS zorgt voor meer veiligheid, stabiliteit en comfort bij het remmen.

ABS jouw type e-bike
Jouw type eBike

Van eCity tot eMTB: het Bosch eBike ABS maakt optimaal remmen mogelijk voor elk type eBike en elke ondergrond.

ABS onzichtbare helper
Onzichtbare helper

De kleine, onopvallende remassistent past perfect in je eBike-design.

ABS gedegen KnowHow
Gedegen knowhow

Het Bosch eBike ABS is gebaseerd op de ABS-technologie van Bosch voor auto’s en motorfietsen.

Overzicht van het eBike ABS van Bosch
ABS systeem uitgelegd
ABS wielsensoren
Wielsnelheids – sensoren

Wielsnelheidssensoren op het voor- en achterwiel controleren tijdens het rijden continu de snelheid van de wielen van de eBike

Bosch ABS regeleenheid
Bosch ABS-regeleenheid

Intelligentie en het hart van het eBike ABS-systeem van Bosch.

ABS controle lampje
ABS-controlelampje

Het controlelampje geeft aan of er sprake is van een ABS-fout (led brandt) of dat het ABS bedrijfsklaar is (led uit). Aan het begin van elke rit met de eBike licht het ook kort op om aan te geven dat het ABS werkt.

Hydraulische schijfrem
Hydraulische schijfrem

Hydraulische schijfrem van Magura incl. remgreep en sensorschijven op voor- en achterwiel.

Wielsnelheidssensoren
Wielsnelheids – sensoren

Wielsnelheidssensoren op het voor- en achterwiel controleren tijdens het rijden continu de snelheid van de wielen van de eBike

Remt je fiets, niet je Flow.

Tot nu toe remmen velen uit voorzichtigheid of angst alleen met de achterrem. Met het nieuwe Bosch eBike ABS kun je nu veiliger en zelfverzekerder met beide remmen tegelijk remmen. Het kan het blokkeren van het voorwiel voorkomen en zo helpen slippen tegen te gaan. Dit betekent dat je ook tijdens spontaan hard remmen veilig in het zadel blijft zitten, ongeacht of je op een vaste ondergrond van asfalt of op gladde grindpaden rijdt. Omdat elke eBike anders is, is er niet één ABS voor iedereen, maar het juiste ABS voor jouw type eBike – zodat het je remproces zo goed mogelijk ondersteunt.

Antiblokkeerfunctie

Sensoren meten de wielsnelheid en regelen de remdruk – voor efficiënt remmen.

Verschillende ABS-modi

De ABS-modi zijn afgestemd op het type eBike: ABS Cargo, ABS Touring, ABS Allroad en ABS Trail.

Doeltreffende preventie van ongevallen

Als alle eBikes met ABS zouden zijn uitgerust, zou tot 29% van de ongevallen met eBikes voorkomen kunnen worden.

Verbetering van het remgedrag

Je remstatistieken zijn zichtbaar op je display – de Kiox 300.

Voorwiel-ABS

De snelheid van de wielen wordt door draaisensoren gemeten. Wanneer het voorwiel door te hard remmen dreigt te blokkeren, regelt het Bosch eBike ABS de remdruk en verbetert het de rijstabiliteit en het stuurvermogen van de eBike – dit is met name te merken bij een glibberige ondergrond. Het afgestemde en gevoelig geoptimaliseerde rijgedrag biedt duidelijk meer controle en stabiliteit.

Loskomregeling voor het achterwiel

Bij extreem hard overremmen van het voorwiel verkleint de intelligente loskomregeling voor het achterwiel van het Bosch eBike ABS het gevaar dat het achterwiel ongewild omhoog komt. Dit vermindert het risico op over de kop slaan. De voorrem kan actiever en efficiënter worden gebruikt.

Bosch Kiox 300 Display
Opvragen van de remstatistieken

Het Kiox 300-display geeft informatie over je remgedrag. Wanneer de voorrem wordt gebruikt, worden de remweg en de remtijd geregistreerd en op het display weergegeven; dit geeft je een idee van de invloed van een andere ondergrond op je remweg – vergelijk bijvoorbeeld de remweg op grind met die op asfalt. Analyseer je remingrepen en verbeter je remprestaties.

Optimaal op elkaar afgestemd

Het Bosch eBike ABS met remonderdelen van MAGURA.
Magura remmen worden al enkele jaren veelvuldig toegepast op e-bikes. Waarbij we vroeger gebruik maakten van remmen met een kabel, gebruiken we tegenwoordig remmen op oliedruk en dit wordt dus uitgebreid met ABS.

Magura hydraulische remmen
ABS Touring

Verandering van wegdek, voetgangersoversteekplaatsen en verkeerslichten:
als je dagelijks naar je werk pendelt en in het weekend graag de natuur in trekt, heb je remmen nodig die je optimaal ondersteunen. Met ABS Touring geniet je van de rit, wetende dat je als het erop aankomt gecontroleerd kunt remmen.

ABS Cargo

Zij zijn het toonbeeld van de herinrichting van de stedelijke verkeersruimte: eCargo Bikes. Tegelijkertijd stelt dit type eBike hoge eisen aan het remsysteem. Het Bosch eBike ABS zorgt voor sneller, veiliger en nauwkeuriger remmen, zelfs bij volle belading. Dit beschermt jou, je lading en andere weggebruikers.

ABS Allroad

Veilig onderweg, zelfs op veeleisend terrein: voor sportieve ritten op trails buiten de verharde wegen biedt het ABS de optimale, krachtige maar natuurlijke remondersteuning. Dit betekent dat je ook als beginner op een eMountainbike zorgelozer over gravel en losse ondergrond kunt rijden.

ABS Trail

Ambitieuzere trails, snellere ritten, betere vaardigheden: ABS Trail is aangepast aan de verwachtingen van sportieve fietsers op veeleisende routes en uitdagend terrein. Het nieuwe en revolutionaire ABS van Bosch eBike Systems maakt korte metten met vooroordelen, want: het verbetert de prestaties en verhoogt het rijplezier! Je wordt veilig ondersteund tijdens veeleisende en sportieve rijmanoeuvres. En als je het rustig aan wilt doen met je eMountainbike, kun je eenvoudig in de eBike Flow-app of via je Kiox 300 overschakelen naar ABS Allroad.

Technische kenmerken van de ABS-modi

Omdat elke eBike anders is, is er niet één ABS voor iedereen, maar het juiste ABS voor jouw type eBike – zodat het je remproces zo goed mogelijk ondersteunt.

Remreactie

Hoe sterk en onmiddellijk remt de eBike af?

Als de rem direct en hard aangrijpt, is de remweg korter en kom je sneller tot stilstand. Als hij daarentegen zachter aangrijpt, is je remweg iets langer – maar ook stabieler, omdat het Bosch eBike ABS je beter ondersteunt tijdens spontaan, als in een reflex, remmen.

Uitleg Nr1
Vermindering van de snelheid

Hoe snel komt mijn eBike tot stilstand?

Als de snelheid zeer snel wordt verminderd, vermindert ook de stabiliteit en kan het achterwiel omhoog komen – dit kun je compenseren met meer krachtsinspanning en je rijtechniek.

Uitleg Nr2
Aanpassing aan de ondergrond

Hoe snel past de mogelijke remdruk zich aan de ondergrond aan?

De ondergrond beïnvloedt de mogelijke remkracht, dus hoe hard je jouw eBike kunt afremmen. Het ABS past de remkracht aan de ondergrond aan en vindt zo het optimale evenwicht tussen afremmen en stabiliteit. Hoe sneller en korter de aanpassing van de remkracht aan de ondergrond is, des te belangrijker is een goede rijtechniek.

Uitleg Nr3
Loskomregeling voor het achterwiel

In hoeverre grijpt de loskomregeling voor het achterwiel in?

Als de loskomregeling voor het achterwiel sterk ingrijpt, blijft het achterwiel dichter bij de grond en is het remproces stabieler, zelfs bij hard remmen. Voor sportieve rijmanoeuvres kan het wenselijk zijn het achterwiel omhoog te laten gaan, bijvoorbeeld om beter door haarspeldbochten te kunnen rijden.

Uitleg Nr4
Wielstabiliteit bij het remmen

Hoe stabiel en spoorvast gedraagt het voorwiel zich bij het remmen?

Als de wielstabiliteit hoog is, kom je veilig tot stilstand zonder slingeren en met een hoge spoorvastheid van de eBike. Als daarentegen de wielstabiliteit laag is, bijvoorbeeld bij een sportievere set-up, vereist dit ook een betere rijtechniek en balans op de eBike.

Uitleg Nr5

Hoe werkt het ABS e-bike systeem

Het eBike ABS van Bosch zorgt ervoor dat er efficiënter kan worden geremd. Fietsremmen zijn door de jaren heen krachtiger geworden (hydraulische schijfremmen). Om de prestaties met name in kritieke (nood)remsituaties optimaal te kunnen laten functioneren, is het eBike ABS ontwikkeld. Wielsnelheidssensoren op beide wielen detecteren wanneer de remmen blokkeren, zodat de remkracht met behulp van software en regeling auto­matisch wordt aangepast. Zo kan het risico van over de kop slaan op ruw terrein en valpartijen op glibberige oppervlakken worden verkleind.

Kan ABS achteraf gemonteerd worden?

Nee, het Bosch eBike ABS kan niet achteraf worden gemonteerd.

Bronvermelding: Bosch